Lån Utan UC

Välj ett lån utan UC om…

Ibland är det lite för många dagar kvar till nästa lön för att pengarna ska räcka. Vi har alla varit där vid någon tidpunkt. Vissa väljer att låna från sina föräldrar eller vänner. Andra väljer att inte göra det, men det inte finns någon som kan (eller vill) låna ut pengar, men många skäms också att fråga. Och för andra finns det inte ens någon att fråga. Ett omedelbart lån är ibland det enda alternativet.

Det är i detta fall ett lån utan UC passar bäst – när du vet att det här är en gångsreagens. Att du har slut på pengar nu betyder inte att du kommer att få dålig betalningskapacitet senare. Bankerna måste emellertid anta att de har att göra med din ansökan. Av den anledningen kan du bli avvisad eller få en mycket högre ränta även om du har reparerat din betalningskapacitet under lång tid. Om du väljer en långivare som inte använder UC, är det här inte ett problem för dig.

Tips innan du lånar pengar utan UC

Sms lån utan UC kan låta som en vinnande metod: Ingen kan se din ansökan och det påverkar inte din kreditvärdighet. Det finns alltid situationer när ett SMS-lån (särskilt utan UC) kan vara mycket användbart, men det är fortfarande ett lån och bör alltid tas väldigt seriöst. Vi rekommenderar att du bara lånar pengar om du uppfyller kraven nedan:

 • Du får lön eller annan inkomst i slutet av månaden
 • Lånet kommer inte göra det svårt för dig att betala hyran, köpa mat etc.
 • Du lånar inte pengar för alkohol, spel eller liknande.

Nackdelen med UC

Alla stora svenska banker och många kreditföretag använder UC vid en kreditrapport och varje förfrågan registreras i UC-registret. Detta innebär att nästkommande bank eller kreditföretag som tar ut en kreditrapport om dig kommer att se vilka som tidigare har gjort det.

Därför, om du har tagit eller ansökt om sms-lån till kreditföretag som använder UC, är varje enskild förfrågan registrerad och nästa person som tar ut en kreditrapport om dig kommer att se den. De ser inte bara hur många begäranden gjordes på dig, man kan även få reda på vem som gjort det och när.

Många banker är tyvärr skeptiska till personer som har ansökt om eller tagit ett sms-lån, vilket är varför det är bra att inte ansöka om för många Sms-lån i snabba lånföretag som använder UC.

Bankerna är väldigt skeptiska mot människor som har tagit omedelbara lån för att dem kanske tror att:

Du är sämre än vad kreditrapporten har visat med tanke på att du behöver ett SMS-lån. Du kan ha blivit av med din inkomst eller har personskulder som inte är synliga i deras register.

Du kan ha en bra betalningskapacitet men är slarvig med din personliga ekonomi och använder mer pengar än du tjänar. Du tar alltså inte hand om din ekonomi och detta gillar inte bankerna eller hyresvärdarna.

Betydelsen av att planera för ett sms-lån utan UC

När du tar ett sms-lån utan UC är det viktigt att tänka på hur mycket du har råd att betala varje månad.

Det är svårt att betona hur viktigt det är att planera för ett eventuellt lån som söks. Om du inte har råd att betala räntan kommer det att resultera i större skulder som växer och växer, vilket kan leda till behovet av nystartslån. Företagen begär också en återbetalning inom en viss tidsram och det är så viktigt att du känner att du kan stanna kvar i den. Annars kan det ofta leta efter intresse för sena betalningar och det gör bara skulden större. För att undvika dessa så kallade lånefraktar är det därför en mycket bra idé att granska sin framtida ekonomi innan man ansöker om lån. Du bör också välja det företag som svarar på dina behov på bästa möjliga sätt. Det finns gratis sms-lån som du kan ta, när du inte betalar för lånet inom den tidsram du kommer ut ur företaget. Om du behöver mer tid att betala av sms-lån utan UC, bör du därför vända dig till företag som erbjuder detta. Det är oerhört viktigt att diskutera med långivaren innan du gör ett lån. Detsamma gäller räntorna, du har inte råd att betala en hög ränta, man borde leta efter ett företag som svarar mot sina behov.

Nej, det finns inget sms-lån utan kreditrapport

I en artikel i en av de stora svenska tidningarna var det en journalist som skrev att det fanns massor av smslångivare som tydligt visar att de inte tar någon kreditrapport, ingenting kan vara mer fel. Tyvärr tror många andra också på det och söker därför långivare som inte tar någon UC eftersom de har fordringar hos fog eller saknar inkomst. Det är helt värdelöst.

Det har under åren varit ett antal skurkande fastlåningsföretag som misshandlade och försummade att ta en kreditrapport, men det är helt emot lagen. Alla banker och kreditföretag gör det och dessutom måste de göra en förnuftig kreditbedömning baserad på kreditrapporten. Finansinspektionen har dock förbjudit de flesta av dessa företag att fortsätta sin verksamhet (vissa har blivit varnade). Det är fel att låna människor pengar om de inte har någon chans att betala det eftersom det skapar problem för dem.

Ofta ställda frågor om att låna utan UC

Vad betyder det att låna med eller utan UC?

När du gör en låneansökan till en långivare måste de göra en fullständig kreditbedömning för att avgöra om du har den ekonomiska möjligheten att återbetala lånet. En del av denna kreditbedömning innebär att långivaren tar en kreditrapport genom ett kreditinstitut. Denna borgenär måste göra enligt konsumentkreditlagen, så skillnaden mellan långivarna är endast vilken näringsidkare de använder.

Lån med UC

Om du har valt en långivare för att göra kreditinformation via UC, kommer denna kreditrapport att presentera all finansiell information UC har om dig. Det kan innehålla tidigare kreditdata och aktiva krediter (av företag som använder UC). Stora banker som Swedbank, SEB och Handelsbanken använder UC och har därför tillgång till all denna information.

Låna utan UC

Har du valt en långivare som gör kreditinformation med ett annat företag än UC? Om så är fallet innehåller denna information endast uppgifter som är tillgängliga för kreditinformationsföretaget. Den information som UC har om dig kommer inte att vara tillgänglig för det företag som gör rapporten.

Exempel:

För ett år sedan tecknade du ett litet privatlån på 10 000 kronor. För några månader sedan tecknade du ett annat lån på 6 000 kronor och ett hyresköp på 12 000 kronor. När som helst borde borgenären göra en kreditrapport.

Om du nu ansöker om ett extra lån med en långivare (med hjälp av UC) kommer det att visas på kreditrapporten om att du redan har tre poäng. Detta kan vara avgörande för vilket beslut långivaren tar vid hanteringen av din låneansökan.

Om du ansökt om ett lån från en långivare som inte använder UC istället, kommer det inte att finnas någon indikation på dina övriga krediter på informationen. Detta beror på att informationsbolagen inte delar dessa data mellan varandra.

Är SMS-lån utan UC alltid en bra idé?

Vad som gör ett SMS-lån utan UC till en bra eller en dålig idé beror på ett antal aspekter. Dessa lån är ett bra alternativ eftersom din låneansökan är anonym och påverkar inte ditt kreditbetyg. Därför, medan SMS-lån utan UC är ett bra alternativ för alla konsumenter, är de särskilt användbara för dem med låga kreditbetyg. Till exempel, om du behövde ett mindre skuldfinansieringslån, kunde ett lån utan UC vara svaret.

Å andra sidan kan denna typ av lån påverka fler personer att ansöka om olika krediter och det är sällan en positiv sak. Precis som vi kan se från lyxfallen i TV-serierna, finns det många som börjar med ett SMS-lån och hamnar i skuldsituationen, eftersom de blir svåra att fly.

Förmåner – och när ska lånet användas?

Det finns teoretiskt två fördelar med denna låneform. I praktiken är det kanske bara en fördel.

Fördel 1: Att hålla kreditvärdigheten uppe

Genom att välja ett lån utan UC kan du behålla ditt UC-kreditbetyg bättre.

Om du gör många låneansökningar under en kortare period kan detta påverka din kreditvärdighet och det kan vara svårt att få ett lån. Om du vill behålla ditt kreditvärde så högt som möjligt med UC (före framtida stora lån), ska lånen och låneansökningarna göras av företag som inte använder UC.

Faktum är att de olika kreditrapporteringsbyråerna inte har någon kommunikation mellan varandra om dem som har fått kreditinformation på egen hand. Så länge som endast andra låneföretag används, påverkas inte UC:s kreditvärdighet.

Men hur viktigt är det verkligen?

Att välja omedelbara lån och andra högkostnadskrediter och betala betydligt högre räntor, för att inte sänka kreditvärdet för UC är något omvänt. Du betalar ett högt pris för kreditvärdigheten…

Det är i allmänhet människor med låga kreditbetyg och en ogynnsam lånesituation som bestämmer sig för att använda dessa lån. Du behöver inte göra det för att hålla en god UC kreditvärdighet, men eftersom du inte kan få ett lån någon annanstans.

Fördel 2: Ta nya lån utan att visa de gamla

Alla aktiva lån, som du har genom kreditföretag som tar information via UC, kommer att få kontinuerlig information. De kan därmed se hur många lån du har och få uppgiften när de återbetalas.

Efter återbetalning av lånen kommer information om lånet att finnas tillgänglig hos UC i 12 månader. Så det är så länge att informationen om historiska lån / krediter är helt borta. Under denna period kan eventuella tidigare lån påverka din kreditvärdighet.

Andra lån och krediter påverkar självklart din kreditvärdighet och du har många lån, eller stora lån, i förhållande till inkomst kan det betydligt sänka ditt kreditbetyg. Så mycket att du inte kommer att få andra lån.

Långivare som inte tar UC, kommer inte att få denna information. Detta gör det möjligt för fordringsägare att tillhandahålla lån baserat på den information de har.

Med dessa lån kan du också prenumerera på lån utan att visa de gamla lånen för långivaren. Det kan låta fördelaktigt men innebär också en större risk.

Men hur viktigt är det …

Har du så många lån och krediter idag att kreditföretag som använder UC förnekar lån borde du överväga andra alternativ än att låna pengar direkt. Ditt kreditbetyg är mycket lågt och de lån du erbjuds har mycket höga räntor. I det här fallet kan upplåning sätta dig i en sämre ekonomisk situation än du var i.

Det finns verkligen bara ett ögonblick när lån utan UC kan vara ett bra alternativ. Det är att samla in lånen och skapa en bättre ekonomisk situation – inte sämre.

Varför finns det nästan inga stora lån utan UC?

Större lån utan UC är väldigt ovanligt. Alla större banker, och många av de mindre, använder också informationscentret när de söker på kredituppgifter. Det är inte riktigt överraskande att stora banker gör det för att dessa tekniskt sett äger UC, men vad är anledningen till att mindre banker och kreditföretag också gör det? Vid lån på flera 100 000 tar gör långivaren en kreditrapport med UC. Det är förmodligen för att i princip “alla andra” också gör det samt att UC funnits i mer än 40 år.

Det är inte något som helst fel med alla andra kreditinformationsbolag, men vid ansökan om större lån vill banker och kreditföretag fortfarande använda UC eftersom alla större banker, många hyresvärdar, teleföretag och diverse andra företag gör samma sak. Det betyder att upplysningen hos UC enkelt kan visa hur många sökningar andra större aktörer har gjort på en person . De ser faktiskt inte antalet uppgifter som har tagits i andra kreditinstitut, men det är uppenbart att det är okej. Därför ser bankerna vanligtvis inte om sökt ett sms-lån eftersom man inte ofta tar ut en UC då.

UC blev grundat 1977, före till exempel Bisnode och Creditsafe var aktuellt (Bisnode blev grundat 1989 samt Creditsafe 1997), vilket inenbär att under 1970-talet och nästan hela åttiotalet var endast UC i kraft. Alla tog ut sina kreditrapporter där vilket gjorde UC till den populäraste aktören i branschen, en aktör som många banker och liknande vill utnyttja även i fortsättningen. UC ägs dessutom av de stora svenska bankerna.

Om du letar efter lån som är större än 40 tusen kronor, kan du hålla nere antalet sökningar hos UC genom att istället söka lånet hos en låneleverantör. Då kommer din ansökan att distribueras till flera olika banker, även fast bara en kreditkoll är gjord.

Lån utan UC – hur hittar du dem?

Nuförtiden är det inte särskilt svårt att få sms-lån. Allt du behöver göra är att hitta ett företag som du känner dig trygg att låna från och se till att du kan låna från dem, antingen via BankID, med E-bank eller någon annan form av verifiering. De flesta företag som du har möjlighet att låna från erbjuder ofta mindre belopp, betalningar på helgerna etc.

Du kan därmed få sms-lån utan UC trots att det har gjorts många kredittest gjorda av UC eller lyckats ackumulera några betalningsinställningar. Du behöver inte heller ha en fast eller stabil inkomst för att kunna låna. För att detta ska vara möjligt håller företagen ner beloppen på en låg nivå. De kräver också intresse som varierar lite i storlek.

Riskfyllda lån brukar komma till en något högre ränta och det här brukar betala företaget för den risk som oundvikligen kommer med lånet. Naturligtvis blir risken högre om en privatperson har skulder och ingen räntebärande inkomst. Inte alla företag erbjuder sms-lån trots förlusten av stabil inkomst och / eller skuld. Detta är viktigt att kolla in innan du gör en låneförfrågan.

Vad är UC?

UC (informationscenter) är Sveriges i särklass största kreditinformationsbyrå, som till stor del ägs av huvudbankerna SEB, Swedbank, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea och Länsförsäkringar, vilket givetvis resulterar i att de använder UC för att kolla upp en ansökan från låntagare. Detta innebär att om ett sms-lån hos ett kreditinstitut inte går genom UC så märker inte bankerna av det.

Vilken information finns tillgänglig från UC?

När långivare gör en kreditrapport med UC kan de se mycket information om din ekonomiska situation och din förmåga att betala tillbaka ditt lån.

Detta är vad långivaren ser i ditt UC:

 • Tidigare sökningar i UC, det vill säga antalet kredituppgifter som har tagits för dig av UC när man till exempel ansökt om att få låna pengar eller ett abonnemang till telefonen. Det står också vem som har tagit denna information. Förfrågningar som är mer än 1 år gamla tas bort från UC-registret.
 • Din senaste bedömda inkomst, men kom ihåg att det flera månader kan gå innan UC får in information om dina inkomster det senaste året. Om din lön är större eller lägre än förra året kanske det inte syns hos UC. Vid en lönehöjning som kan resultera i ett godkänt lån, kan du skicka in ett intyg med din nuvarande lön.
 • Anställning, såsom fast anställning, tillfällig eller anställning för projekt.
 • Betalningsanmäkrningar. Här kan du se antalet betalningsanmärkningar du innehar, när de uppstod och hur mycket skulden bakom varje betalningsstandard var. Anmärkningarna förblir i tre år efter att du dragit på dig dem, inte från det datum du betalade av dem. Så om du till exempel fick en notering för tre år sedan men har betalat skulden ett år efter det kommer den inte att finnas i UC-registret.
 • Skulderens skyldigheter och summan av skulderna. Om du har haft skulder tidigare med fogde som du har betalat av, sparas inte skuldernas saldo vid UC, men samtidigt, om en person gör en UC ser denne summan av skulden om den tittar på betalningsanteckningar.
 • Information om dina kredituppgifter (t.ex. kreditkort och privata lån). Här kan du se hur mycket kredit du sitter på samt vilka kreditföretag / banker som har godkänt alla dessa.
 • Är du gift med en partner med en stadig inkomst påverkar detta din förmåga att betala positivt, men om partnern är arbetslös kan det påverkas negativt på grund av att det är flera personer som kommer att vara beroende av en lön. Om du har ett äktenskapsavtal ingår det också i Upplysningen.
 • Som sagts i tidigare avsnitt påverkar din familjesituation din förmåga att betala tillbaka, ju mer som ska leva på din lön, ju sämre blir din betalningskapacitet bedömd. Betalningskapaciteten ser bättre ut för personer som bor tillsammans med en partner samt inte har några barn.
 • Tidigare anfallssökningar. Dessutom kommer varje misslyckat tillsynsförsök att ge dig en ny betalningsstandard.
 • Den kommun som du är registrerad i.

Läs mer om detta i snabblan-artikeln på vår webbplats.

Hur snabbt betalas lånet?

Regelbundna direktlån utan UC betalas ut samma dag direkt på bankkontot. Det är lättast att få lån från smslångivare med kreditlån, eftersom de i allmänhet har bättre godkännandegrad och lägre UC-poängsättningskrav.

De mest populära är Frogtail (Smslån), Ferrata (konto kredit) och Mobillån (enligt vår statistik).

De flesta har också en utbetalning på lördag-söndag och röda dagar, och idag finns det flera olika helglån att ansöka om, från 1.000 KR-50.000 KR, även utan UC.

Det finns stora och små lån från 1000 kr-80.000 KR, smslån, kontokredit och insamlingslån utan UC.

Fler frågor

✅ Kan du låna pengar utan att en kreditrapport görs?

Nej, alla långivare måste göra en kreditbedömning. Den skall bland annat bestå av information som lämnas av låntagaren och information via en kreditrapport.

✅ Är ett lån utan UC-alternativ om jag har betalningsstandard?

Det finns många långivare som tar information via UC men accepterar fortfarande att låntagaren har betalningsanmärkningar.

Det finns dock en anledning till att många tror att betalningsstandard innebär att du endast kan låna pengar från långivare som inte använder UC. De flesta långivare som godkänner betalningsanmärkningar erbjuder höga krediter (direktlån). De flesta av dessa använder också andra företag än UC när kreditbedömningar ska äga rum.

✅ Är betalningsstandarden förlorad när jag har betalat min skuld?

Nej, det förblir som “historisk kredit” i 12 månader. Har du en kredit med en långivare som använder UC, kommer de att informera UC när krediten återbetalas. Detta ändrar informationen från aktiv till historisk kredit. Det kommer då att vara historiskt i 12 månader innan det försvinner från UC:s register.

✅ Ska du vända dig till kreditföretag utan UC om du inte får en UC-kontroll?

Detta är inte alltid nödvändigt. Om du avvisades av en långivare med UC, bör du först se om du kan lösa din ekonomiska situation på något annat sätt. Är det fortfarande ett lån som är vägen ut, är lån utan UC ett sätt. En annan kan vara pantbank eftersom dessa inte tar kreditinformation.

✅ Kontrollerar olika kreditinformationsföretag olika saker?

Nej, de kontrollerar i allmänhet samma saker. Den stora skillnaden är vilken information de har från olika långivare. En långivare som samarbetar med Bisnode ger endast kreditinformation till detta kreditföretag. Om de samarbetar istället med UC har endast UC data.