Låna SEK med en enkla privatlån

Vad är privatlån?

Privatlån är osäkra lån där låntagaren kan köpa vad man vill för pengarna. Kanske vill du köpa ett nytt fordon, en resa eller rusta upp ditt hus men inte har pengar så det räcker.

Allmän information om privatlån

Detta är ett privatlån avsedd för konsumtion, varför det ibland också kallas konsumentkredit. Denna typ av lån kallas för blancolån.

Normalt kan man få ett privatlån på 5 tusen till 600 tusen kronor.

Man kan alltså låna 500 tusen kronor utan någon som helst säkerhet. Det är därför viktigt att tänka igenom vad pengarna ska användas till innan man tar ett privatlån på så mycket pengar för att inte falla i onödiga skulder.

Varaktigheten av ett privat lån är vanligtvis mellan 1 och 15 år. Även om ett privatlån har en tid på t ex 12 år, kan den som är låntagare välja att göra snabbare betalningar.

I princip alla har chans att ta ett lån utan någon säkerhet.

Det är emellertid vanligtvis nödvändigt att du har en fast inkomst och att du är registrerad i Sverige sedan ett år tillbaka.

Ibland, beroende på vilket kreditbolag man valt, finns det också möjlighet att erhålla ett privatlån trots att man har betalningsanmärkningar.

För personer med skulder hos fogde är chansen att erhålla ett privatlån mycket mindre.

När du tar ett privatlån kan det vara antingen säkrade eller osäkra lån.

Ansökan om ett privatlån är gratis. Om din ansökan är godkänd och du väljer att ingå ett låneavtal med kreditgivaren ska du debiteras en avgift för lånet. Det är en avgift som banken tar ut för administrationen av privatlån.

Återbetalningen av privatlån sker månadsvis. Du kan antingen betala via en faktura eller välja att lånekostnaden automatiskt dras via direktdebitering. Den totala kostnaden för lånet inkluderar avskrivningar och ränta, och i vissa fall skapningsavgiften (första avbetalningen) och faktureringsavgiften.

Att låna med säkerhet innebär att låntagaren erbjuder långivaren något av större värde som säkerhet för privatlån. Genom att erhålla denna säkerhet, såsom en egendom, kan långivaren återhämta sina pengar om låntagaren inte kan återbetala lånet.

En säkerhet kan vara en bil, ett hus eller något annat av större värde. Om låntagaren inte kan betala tillbaka privatlån, överlåts användaren av “säkerhetsansvarig” från låntagaren till långivaren. Ett typiskt exempel på ett privatlån med säkerhet är följande:

En person behöver köpa en ny bil men har inte riktigt råd att betala för det utan att ta ett privatlån. Den berörda personen väljer då att ta ett lån med den nya bilen som säkerhet. Det innebär att banken lånar ut det belopp som behövs för att köpa bilen och personen går sedan och köper bilen för de pengar som banken lånade ut.

Den köpta bilen kommer då att vara vid köpbankens säkerhet på låntagaren som kommer att återbetala privatlån.

Fram till det datum då låntagaren, det vill säga bilköparen i den här situationen, har betalat tillbaka den lånade summan helt och fullt, ägs bilen av banken. Om låntagaren misslyckas med att återbetala privatlån går ägandet av bilen över till banken, som då kan sälja bilen för att få sina pengar.

Ett osäkert privatlån betyder motsatsen till det som just har beskrivits. När du lånar osäkert, ger du inte banken användningen eller ägandet av vad du köper för de lånade pengar.

Detta låter, för de flesta, som det klart bättre alternativet. Varför ska du ge bort något som säkerhet när du kan låna utan att ge bort något som är ditt?

Kostnader för upplåning

Nackdelen med att låna utan säkerhet är att privatlån ses som dyrare och privatlån har högre räntor. En gemensam räntesats är 3% till 22%, men det kan också vara högre.

Anledningen till den högre räntan är att banker och långivare känner sig mer självsäkra i lånepengar när de vet att det finns säkerhet för privatlån. Då finns det ett sätt för kreditföretaget att återhämta sina pengar vid svårigheter med ersättningen.

Om långivaren vet denna säkerhet så tenderar de att sätta en lägre ränta på ditt lån, det vill säga att privatlån blir billigare. Detta leder oss till frågan; Vad kostar ett lån?

Avskrivningar och avdrag på lån

Hur länge betalningsperioden eller terminen du vill bestäms av dig själv och det reglerar hur mycket månadskostnad du måste betala för privatlån.

Amorteringar är det belopp som du betalar ut på ditt privatlån en gång i månaden. Om ditt lån är på 100 tusen kronor och du amorterar 1 000 i månaden på ditt lån minskar skulden med tusen kronor i månaden. I det här fallet innebär det att det skulle ta 100 månader, alltså mer än åtta år för att betala tillbaka privatlånet.

Väljer du att betala av ditt privatlån snabbt, kommer det återstående privatlånet att minska snabbare. Det är bara det återstående av lånet som räntan beräknas på, vilket givetvis resulterar i att ju snabbare lånet betalas av, ju mindre är räntekostnaderna för samma. Således, när du har ingått ett lån består betalningen av två huvudkostnader.

En av de två kostnadern är den ränta som är avgiften som betalas för att få lånade pengar, och andra delen är amorteringen. Betalningen görs inte i avdrag när avskrivningen endast utgör en liten del av betalningen och den så kallade avbetalningen avser betalning av ränta. Största delen av bankerna har någon slags låne konfigurator på deras hemsida där du kan ange beloppet och den önskade återbetalningstiden för att kunna avgöra vad kostnaden varje månad kommer att bli.

Privatlån storlek i kronor

Vid jämförelse av banker och lån är storleken på privatlånet och hur mycket/lite du får låna från långivaren i form av ett privatlån de viktigaste aspekterna. Alla långivare har olika summor pengar man får låna utan säkerhet. 100 tusen kronor är vanligt att man lånar, samma med 200 tusen kronor. Summorna är dock flexibla och inte fasta, och kan anpassas efter dina behov.

Vissa har större summor mer medan andra har mindre summor. Generellt sett godkänns lån-och kreditgivare belopp mellan 25 000 kr upp till 500 000 kronor. Det finns några långivare som kan erbjuda dig större och mindre summor, men som nämnts, är det väldigt vanligt att man får låna 100 tusen kronor eller ännu mer.

Innan du börjar kolla efter långivare för dina osäkrade lån avsedda för konsumering, är du tvungen att välja hur stora lån du är ute efter. Lägg inte onödig tid på att kolla efter de lån som inte erbjuder de summor som du letar efter, men bestäm ditt önskade belopp och jämför sedan låneavtal i termer av lånelängd, effektiv ränta och andra som oväntade avgifter

Varaktighet och återbetalningsperiod för SEK lånebelopp

Vid jämförelse av återbetalningstiden hos andra banker återbetalningstid kan du resonera som när du kollade upp lånets storlek. Välj hur lång tid du vill ta privatlån och hitta långivaren som ger dig ett lån med en återbetalningstid och lånesumma du vill ha och med den billigaste räntan. Du kommer troligtvis märka att längden på lånet är väldigt flexibel. De kan variera från ett halvår till uppemot 15 år.

Vill du finna de bästa privatlånen måste du välja vilken typ av avbetalning som din ekonomi klarar av då det har stor inverkan på kostnaden på lånet. En kortsiktig säkerhet innebär att du kommer att få betala ett mycket högre månatligt belopp mot ett mer långsiktigt lån. Om du betalar av på kort tid, kommer lånet så småningom vara mindre dyrt eftersom du betalar räntan under en kort tid; Detta är en fördel när du betalar av ditt lån snabbare.

Du blir av med din skuld snabbare vilket är enklare för dig att ta nya lån med bättre ränta utan och fortfarande ha en bra kreditvärdighet.

Kort och enkla sätt hur man ansöker om ett privatlån?

När du valt hos vilken bank du vill ansöka om privatlån hos ska du klicka på “ansökknappen” som finns på listan och som skickar dig vidare till långivarens sida. De kan erbjuda fler olika slags lån, så välj den typ du vill ha.

Du får skriva ner alla dina specifikationer gällande privatlånet. Vilket innebär till exempel storleken och löptiden. Du måste skriva ner uppgifter om dig själv och information om din bank. Om du vill samla ihop alla dina lån som ett lite större lån måste du välja rätt alternativ eftersom det kan vara ditt andra avtal. När detta är klart kan du skicka en ansökan som långivaren sedan går igenom. Det kan ta några vardagar att gå igenom den.

Du kommer få svar på ansökan via mejl eller textmeddelande och summan kommer att sättas in i det valda bankkontot.

Privatlån utan Kreditinformation

UC är en förkortning för Upplysningscentralen, och det är Sveriges största kreditupplysningsföretag. Långivarna och bankerna använder sig av bara UC för uppgifter om de som ansöker om lån för att kunna avgöra om kunden ska få ett lån eller inte.

Detta innebär att de betalningsanmärkningar som man har ådragit sig i sverige smlas där och alla långivare som har UC kommer att se dem. På grund av det vill vi söka om lån utanför UC. För dem som inte vill låna med UC har vi några alternativ, men många av dessa gäller endast för snabba lån och SMS- lån.

Några långivare erbjuder snabblån utanför UC, men det är inte många. Att söka ett lån utanför UC kan jämföras med att söka vanliga lån, man måste bara hitta långivare som inte har UC. Privatlån utanför UC kan också vara svårare att betala än vanliga konsumtionslån utan någon säkerhet.

Privatlån för Arbetslösa

Eftersom långivare inte vill riskera något och vill vara säkra få tillbaka pengarna, vill de att din ekonomi ska vara stabil för att godkänna ett lån. Många långivare kräver årliga redovisade intäkter på minst 100 tusen kronor, eller intäkter på 10 tusen kronor per månad.

Men om du är arbetslös och inte får någon inkomst alls finns det fortfarande en chans till lån.

Om du har en inkomst som inte är regelbunden kan lånet godkännas så länge det överstiger kraven från långivaren. Om du har pengar undansparade som kan användas för att återbetala lånet är det också ett plus. Det kan till exempel vara om du har ett hus eller bil. För att få ett privatlån godkänt är det en bra idé att söka det med en medsökande.

Vanliga frågor

Vad krävs för att få ett privatlån?

Generellt är kraven:

  • Inga betalningsanmärkningar
  • Inget problem med fogden
  • Inkomster på minst 180 000 SEK / år
  • Registrerad i Sverige
  • Att minst vara 18 år gammal

 

Vad kan jag låna pengar för?

Vi förmedlar så kallade osäkra lån, även kallade konsumentlån och privatlån. Det innebär att du till exempel kan samla in andra lån, renovera eller köpa en bil.

Hur lång tid tar det för att få mitt lån?

När du ansöker om ett lån, får du ett preliminärt låneavtal direkt. När din ansökan lämnas in hanteras den inom några timmar, ofta omedelbart när långivare tar emot det. I vissa fall kan du behöva slutföra din ansökan. De försöker nå dig via SMS, email och telefon och det är viktigt att du är tillgänglig så att vi kan hantera ditt lån så fort som möjligt. Om ansökan accepteras får du pengar på ditt konto samma dag, om du väljer Direktbetalning och du är kund hos Handelsbanken, Nordea, SEB eller Swedbank. Om du väljer vanlig bankbetalning tar det vanligtvis en arbetsdag.

Vad är direkt utbetalning?

Om du har fått ditt lån godkänt, har du skrivit skuldbrevet med ett e-ID och valt ett betalkonto hos Handelsbanken, Nordea, SEB eller Swedbank kan få ditt lån betalt direkt till ditt konto, 24 timmar om dygnet, 7 dagar (även helgdagar) genom en tjänst som kallas Trustly.

Kan jag lösa in mitt lån tidigt?

Definitivt. Med de flesta långivare kan du i allmänhet återbetala ditt lån tidigt utan att det uppkommer några extra avgifter. Du betalar vanligtvis bara ränta fram till det datumet du väljer att lösa hela beloppet av privatlån.

Hur utvärderas min kreditvärdighet?

För att göra den mest korrekta och rättvisa kreditbedömningen möjliggör långivare en rad olika verktyg. De gör en traditionell kreditrapport via kreditinformationsbolaget UC och kompletterar med information som du fyller i på ansökan. Ibland begär de också bankredovisningar, löneuppgifter, Arbetsgivarbevis, anställningsavtal eller balansräkning och resultatrapport.

Slutsats om privatlån

Baserat på insamlade uppgifter bedömer långivarna din betalningsförmåga. Om ditt lån är godkänt får du en kreditklass och en räntesats. Kreditklasser används från A till F, där A motsvarar högsta kreditbetyg och F lägsta. Icke-godkända ansökningar ges inte en kreditklass.