Lite om Sms-lån

Att få ett SMS-lån är ett snabbt och enkelt sätt att få in saldo direkt på ditt konto. Om du befinner dig i en kris och i ett desperat behov av kontanter kan ett SMS-lån fungera som ett tillfälligt finansiellt alternativ.

Vad är SMS-lån?

SMS-lån är ett form av direktlån som du kan ansöka direkt via webben eller via ett SMS från din telefon (där med namnet “SMS-lån”). Det vanligaste är dock att du söker ett SMS-lån på nätet och använder BankID för att legitimera dig (e-id).

Den här typen av lån, även kallat Mobillån, omedelbara lån, mikrolån, Internetlån eller snabbkredit, karaktiserar att ha väldigt snabba utbetalningstider. Detta trots det faktum att det finns olika namn är det just små kortfristiga krediter, som tas oskyddade, vilket är avsett.

Faktum är att vissa banker som anser sig vara långivare av SMS-lån erbjuder en kredit på kontot, som fungerar som ett litet lån där delar av det belopp som du har lånat kan tas ut. Det här har blivit alltmer modernt under den senaste tiden.

Denna typ av lån kännetecknas av en enkel ansökan och en högre effektiv ränta jämfört med andra vanliga lån.

Om du har tomt i din plånbok får du omedelbara lån av pengar till ditt konto samma dag eller senast nästa dag. Det är viktigt att förstå kostnaderna som kan uppstå för den här typen av lån, såsom effektiv räntesats, skapningsavgift och vad som i slutet kommer att vara den totala kostnaden för upplåning för ditt lån.

Det kan också vara värt att notera faktureringsavgiften som företaget tar, samt de påminnelsebeskrivningar som gäller om du är försenad med återbetalningen.

Alla som lånar ut pengar gör en kreditrapport för att bedöma din kreditvärdighet innan du kan låna pengarna. Men det är värt att tänka på att det finns vissa långivare som erbjuder lån utan UC. Dessa omedelbara lån kräver ingen slags säkerhet, vilket kan jämföras med till exempel en inteckning där banken har bostad som säkerhet.

Med SMS-lån kan du ofta använda pengarna för exakt vad du vill, eftersom långivaren inte bryr sig om vad lånet ska användas till. Lånet bör emellertid inte användas som en vanlig lösning på ekonomiska problem, utan vid tider där du vet att du snart kommer kunna återbetala lånet.

En SMS-lån är ett mycket vanligt lån. Du lånar pengar som du sedan betalar tillbaks. Det kan jämföras med ett banklån. Skillnaden är att ett SMS-lån är enklare och snabbare att få än ett banklån – men riskerna med högre lånekostnader är ju högre om du inte klarar det.

Varför heter det SMS-lån?

Ett vanligt misstag är att lånetypen är uppkallad efter den främsta anledningen till att allt är färdigt med stöd av SMS. Några av antagandena har rätt, men titeln har till stor del uppstått då operatören i frågan använder SMS för att få möjlighet att komma i kontakt med låntagaren och också att få en dialog. Resten av låneprocessens områden, som kreditpoäng, checkar och program från sig själva, fylls ut direkt på webben eller via telefon. Du gör också detta via nätet, även om du inte ansöker om ditt lån via SMS. Det är så bra att kunna göra detta med modern teknik som Smartphones och plattor. Allt du behöver är en anslutning.

Sms kredit historia sträcker sig tillbaka långt bak i tiden. Redan på 1800-talet i USA uppstod en typ av lån som individer kunde ta vid vilken man hade erbjudit små kvantiteter med korta återbetalningstider. Lånetypen var förbjuden nu och det fanns inte något du kunde använda i ett finansinstitut. Huvudskälet bakom utvecklingen av denna låntyp var att det under tiden var oerhört svårt att hitta en kredit. Det var svårt att starta standardbankkonton. För detta var en utsikt. Trots att polisen var medveten om sina förbjudna handlingar valde de att tillåta det. De lån som beviljades hjälpte på ett sätt de som har varit i skattekatastrofer och som inte kunde få pengar på olika sätt.

Det är ett litet kortvarigt flexibelt lån som kan hjälpa dig att lösa en kris.

Du använder det online via dator eller mobil och mottar ofta svar direkt.

SMS-lån är inte anonymt

Du bör identifiera dig om du ansöker om finansiering, t.ex. via SMS eller långivare-ID. Ofta har du tillräckligt med pengar på dina konton precis samma dag, vissa kreditgivare täcker SMS-lån genom helgerna.

Du får en möjlighet att lösa plötsliga händelser

Sms-lån kan vara användbara vid akuta och oväntade scenarier där du snabbt behöver ett lån.

SMS-lånet innehåller en toppränta

Således, jämför alltid priser och villkor innan du väljer ett lån.

Lånet innehåller en kort fast återbetalningsperiod

Ett SMS-lån är inte farligt men istället en chans om den används korrekt

Om du är medveten om priset på att välja finansiering – förutom summan av lånet och är säker på att du kan betala tillbaka hela beloppet inom den valda löptiden, är SMS-lån inte något att hysa om.

Varför använda SMS-lån

Det finns många skäl att snabbt behöva ett SMS-lån. Ibland behöver du en chans att kunna ta de goda möjligheterna i livet när de dyker upp. SMS-lån kan användas för små och stora livshändelser.

Livet har ingen prislapp och pengar är inte lycka, men ibland kan tillgång till pengar hjälpa dig att fatta beslut som gör vardagen lättare eller roligare.

Traditionella banker brukar bara låna ut större belopp, men vissa leverantörer ger mindre lån för plötsliga kostnader. Det kan vara allt från små till stora livshändelser som kräver mycket lite pengar eller flera tusen kronor.

Vi är alla unika och har unika situationer. Är du en person som gillar lite mer flexibilitet i livet? Dra nytta av allt som livet erbjuder. Ett SMS-lån precis som du vill. Du får bestämma vilket SMS-lån som är bäst för dig.

Hur fungerar SMS-lån?

Du kan enkelt ansöka via SMS eller direkt på Internet. Det är sällan ett problem att ansöka om och få lånet beviljat även med befintliga betalningsanmärkningar. SMS-lån är vanligtvis en fast låneform där du kan låna till exempel 5000 kronor och betala tillbaka beloppet inklusive ränta på cirka 30-60 dagar.

SMS-lån är en lösning för dem som behöver snabba pengar och kan klara av en snabb återbetalningstid. Det rekommenderas att alltid använda en seriös operatör som har god bedömning. Nya kunder får vanligtvis mer gynnsamma arrangemang, bland annat att man undviker ränta eller administrativa avgifter på det första lånet.

Ansökningskraven kan variera kraftigt beroende på låneförmedlarna och banken. Det vanligaste är att du måste vara över 18 år och registrerad i Sverige. Utöver detta är det vanligtvis ett krav att ha ett mobilabonnemang kopplat till ditt namn.

Du kommer att få en preliminär anmälan på skärmen direkt efter din ansökan. Pengarna betalas vanligtvis inom några timmar eller direkt beroende på vilken bank du använder.

Vad ska man veta om SMS-lån?

Det är lätt att tänka negativa tankar om SMS-lån på grund av de höga räntorna och de snäva återbetalningstiderna. Visst är det korrekt att SMS-lån inte är en låntyp som passar alla, men om du är medveten om alla krav och villkor så kan SMS-lån vara ett utmärkt alternativ.

Kontanterna betalas ut ganska snabbt och ger dig möjlighet att köpa eller betala för varor som du inte kan hantera just nu. En sak som man måste veta är att ett lån konsekvent måste betalas tillbaka inom den angivna tiden. Om du inte har möjlighet att lösa ditt lån, är det nödvändigt att du kontaktar långivaren i fråga och meddelar det. Att inte spendera tid kan ge ganska stora priser som då kan leda till finansiella problem. Skulle du vara OK med den här situationen ändå kan en SMS-lånskredit vara en utmärkt lösning på alla sannolika problem.

Om du hamnar i ett scenario där du inte kan lösa det, är det ett alternativ att utöka sitt lån. Detta val är rätt för personer som fortsätter att vara medvetna om att de kommer att kunna täcka och att ekonomiska problem bara är tillfälliga. Det är bra att komma ihåg att en expansion av lånet kan medföra höga räntekostnader för gäldenären. Ju större kvantitet du ansöker om, desto större är priset. Men ett belopp ger dessutom en förlängd återbetalningsperiod, vilket för många kan krävas för att kunna lösa beloppet.

Kort sagt, ett SMS-lån är ett mycket enkelt lån som någon inte behöver någon säkerhet för att ansöka. Du kan skicka in en ansökan till ditt lån/kredit även om du har kreditbetyg, men om du har en skuld med fog kan du vanligtvis inte hitta finansiering. En kreditrapport tas för dig som gäldenär, men det är inte nödvändigtvis operatören använder exakt datacentret.

Det finns många andra kreditinformationsföretag på den nuvarande marknaden, så om du är oroad över mer kreditrådgivning från UC, behöver du sällan oroa dig.

Karaktäristiska egenskaper hos SMS-lån

Ett mindre lånebelopp

SMS-lån innebär vanligtvis ett mindre lånebelopp från 1 000 SEK och upp till 25 000 kronor. Större belopp förekommer – men ju större lånen är desto större likheter är lånet med ett större privatlån utan säkerhet. Med all säkerhet kommer ett lån, desto större lånebeloppet är, att bryta mer och mer av punkterna nedan. Därför kommer det inte att sägas vara ett SMS-lån.

Snabb och enkel utbetalning

SMS-lånet betalas ofta ut samma dag. Vissa långivare erbjuder utbetalningar under öppettider, både kvällar och helger, förutsatt att du använder samma bank som långivaren. Det är mer regel än undantag att ett smslån senast betalas ut den följande bankdagen.

Lån utan UC

Lån utan-UC är populärt bland de som söker ett SMS-lån. Det innebär att i stället för kreditinformationsföretaget UC använder alternativa kreditinformationstjänster som Creditsafe eller Bisnode. Fördelen för låntagaren, om du måste kalla det en fördel, är att det blir lättare att få ett beviljat lån om du har många förfrågningar från UC. Många förfrågningar till UC, särskilt när det gäller konsumentkrediter, kan leda till lägre kreditbetyg och därmed påverka dina chanser att låna. Det här är emellertid inte detsamma som att ignorera en kreditrapport. Detta måste alltid ske enligt lag. Den kreditinformationstjänst som används är dock upp till varje enskilt företag att bestämma.

Lån med betalningsstandard

Jämfört med större privata lån som beviljas osäkra är SMS-lån lättare att beviljas. Det betyder inte att dessa lån automatiskt beviljas eller att du på något sätt är anonym när du lånar, som människor ibland tror.

Många som erbjuder SMS-lån accepterar betalningsinställningar vid ansökan. Det betyder inte att du automatiskt får ett lån, men du kommer inte automatiskt att nekas. Det betyder helt enkelt att du får chansen och att din ansökan testas med dina nuvarande ekonomiska villkor, inte enligt dina tidigare omständigheter. Det är lättare att ansöka om SMS-lån än ett privat lån om du har betalningsstandard. Detta beror på att lånet är mindre och har en högre ränta. Tillsammans ger detta en lägre kreditrisk till långivaren, som därför kan ge fler ansökningar.

VIKTIGT: Ingen långivare godkänner lån till dig som har ett Skuldsaldo hos en fogde.

Ett SMS-lån är i allmänhet en dyr kredit som inte ska tas antingen onödigt, regelbundet eller på lång sikt. Även om dagens SMS-lån inte är lika aggressiv i sin struktur som de tidigaste SMS-lånen är det självklart förnuftigt att ha en hälsosam riskmedvetenhet. Ett lån kan alltid leda till problem om du inte har råd att betala tillbaka.

SMS-lån för snabb och enkel utbetalning

När din ansökan har lämnats in och godkänts tillhandahålls pengarna av de snabbaste fordringsägarna på ditt konto inom cirka 15 minuter. Detta gäller förutsatt att följande punkter stämmer:

Naturligtvis måste din ansökan vara fullständig. All nödvändig information måste vara

Det borde finnas något i din kredithistoria för att stoppa processen, till exempel skulder och betalningsinställningar.

Du använder samma bank som långivaren (annars får du pengarna nästa vardag.)

Betalningsanmärkningar är i allmänhet inte ett hinder, men behandlingstiden ökar eftersom ansökan måste hanteras manuellt. Kanske måste ansökan kompletteras innan allt är klart.

De långivare som erbjuder SMS-lån samarbetar med någon av de stora bankerna; Handelsbanken och Nordea, och i vissa fall Danske Bank, SEB och Swedbank. Det finns några långivare som kan betala ut de lånade pengarna på helgen, så att du kan få ut pengarna på en lördag eller söndag. Detta kräver dock en gång att du har samma bank som långivaren.

Kan alla ta ett SMS-lån?

Du måste vara minst 18 år för att kunna låna. Många långivare har emellertid en högre åldersgräns, det är relativt vanligt med en åldersgräns på 20 år.

Generellt sett, du måste också vara registrerad i Sverige och varit svensk medborgare i minst 5 år.

Du måste kunna visa ett godkänt kreditvärde och vanligtvis finns det också en gräns för varje långivare om hur många betalningsinställningar du tidigare har haft. Vissa kreditföretag accepterar inte några tidigare ANMÄRKNINGAR. Men det finns långivare som erbjuder SMS-lån med betalningsanmärkningar, så det betyder inte att du inte kan få låna pengar.

Kreditföretag vill också se så att du har möjlighet att betala tillbaka ditt lån. På grund av detta kan det finnas ett inkomstbehov, till exempel en permanent anställning eller att du borde ha minst 100 000 kronor i den deklarerade årsinkomsten.

Hur mycket pengar kan jag låna?

Hur mycket pengar du kan låna kan variera mellan olika långivare och det bestäms också av ditt kreditbetyg. Om du inte har någon kredithistorik kan du låna en högre summa pengar än om du har flera betalningsanmärkningar tidigare. Ofta kan du ta allt från mikrolån på 500 kronor upp till 50 000 kronor.

När SMS-lån kom till Sverige 2006 så kunde du maximalt låna upp till 3 000 kr, men idag är det inte ovanligt att se långivare som erbjuder upp till 25 000 kr i lån. Så om du behöver låna en högre summa pengar än tusen kronor finns det möjligheter för det. Var noga med att inte låna mer pengar än vad du faktiskt behöver.

Varför ger SMS-lån så höga räntor?

Den effektiva räntan är något som ofta används för att jämföra räntorna på SMS-lån. Det är emellertid något missvisande, eftersom den effektiva räntesatsen beräknas över ett år, medan ett SMS-lån ofta har en löptid på 1 – 3 månader. Detta medför att räntan på SMS-lån, jämfört med andra lån, blir mycket hög.

Räntan på ditt lån varierar beroende på din långivare samt dina specifika kreditvillkor. De bästa SMS-lånen du kan få är de som har en låg total kostnad för upplåning.

Det faktum att APR är hög för liten kortfristig kredit beror därför på att dessa upprättas med kort löptid, men APR beräknas alltid på årsbasis. Med andra ord blir effektiva räntor högre desto kortare lånets löptid är. Antalet avbetalningar, såsom månadsvis, nominell ränta för lånet och andra kostnader är alla faktorer som påverkar den slutliga kostnaden för lånet.

Från och med den 1 september 2018 träder en ny lag i kraft med avseende på de omedelbara lånen. Lagen fastställer kostnadstak för så kallade högkostnadskrediter, till vilka SMS-lån räknas. Det innebär bland annat att varken lånefrekvensen eller standardräntan per år får överstiga referensräntan.

Vid högkostnadskreditkostnader får de inte överstiga ett belopp som motsvarar kreditbeloppet. Vid kontokredit ska kostnaden inte överstiga någon enskild användning av den gjorda krediten.

Något som är bra att veta med räntekostnader är att de är avdragsgilla i deklarationen.

SMS-lånets historia

SMS-lånets historia går längre tillbaka än du tror. Föregångaren av SMS-lån var så kallade “Payday Loans” som blev populära i USA under de svåra ekonomiska tiderna i början av 1900-talet. Dessa lån bestod av små lån som lånades ut till fast anställda men som var i finansiell nöd för tillfället. På så sätt visste långivaren att låntagaren skulle vara tillräckligt likvida för att återbetala krediten efter det att lönen utbetalades – det vill säga namnet lönedagslån.

Behovet av små, kortfristiga krediter har alltid funnits. Under 90 och början av 2000-talet revolutionerades marknaden, eftersom det blev möjligt att ansöka om dessa lån via SMS. Även här var USA först. Fenomenet spred sig snabbt över hela världen och till Sverige kom SMS-lånet 2006.

SMS-lånen blev så populära i Sverige att det nu har blivit synonymt med små snabba lån. Den faktiska applikationsprocessen används dock idag oftast direkt med långivaren på deras hemsida. Det är sällan att ansökan görs via SMS nuförtiden, även om vissa långivare fortfarande erbjuder den möjligheten.

Hur hittar man SMS-lån?

I en stor djungel kan det vara svårt att hitta vad du letar efter. Detta gäller för alla slags situationer, men kanske främst när du vill ansöka om ett lån. Om du har ansökt om lån förut kan det inte vara så svårt att veta var du ska vända, men för dem som aldrig har gått igenom processen kan det vara svårt att veta vilken du ska välja. När du vill hitta SMS-lån med bra ränta bör du alltid använda Internet. På Internet hittar du inte bara recensioner och information om de olika bankerna och långivarna, men har också möjlighet att jämföra återbetalningstider och räntor.

SMS-lån är idag en mycket vanlig låneform, som är att låna mindre summor pengar med riktigt snabba utbetalningstider. Det faktum att låneformuläret har blivit så populärt är inte särskilt svårt att förstå. Inom några minuter från beviljandet av lånet kan du räkna med att få pengarna på ditt konto. En annan anledning är att kraven för att få låna är vanligtvis mycket bekvämare än till exempel ett privat lån. Detta har inneburit att personer som har haft svårt att låna tidigare har hittat

Fördelar och nackdelar med SMS-lån

Fördelar

Snabb och enkel applikation via mobil.

Pengarna fort på kontot, snabbare än någon annan låneform.

Inga krav på vad pengarna ska användas till.

Möjlighet till räntefria lån.

Möjlighet att låna små belopp.

Lägre inkomstbehov än större privata lån utan säkerhet.

Till viss del tillåter betalningsanmärkningar.

Nackdelar

Lätt att hamna i skuldfälla med många små krediter.

Lägre krav, vilket innebär att även de som har svårt att betala kan få lån.

Hög total kostnad för lånet (exklusive räntefria lån).

Dyrt vid längre löptider.

Lägsta lånemängder.

Kan inte rimligen användas för att lösa andra krediter.

Är SMS-lån ett bra alternativ?

Sms-lån har ett rykte om att vara ett oförmånligt lån som snabbt ger låntagarna höga skulder på grund av de höga effektiva räntorna. Eftersom det är lätt att få SMS-lån direkt finns det givetvis risk för att låntagare missbrukar sina möjligheter att ta mindre och flexibla lån. Om du tar för många små lån och inte betalar tillbaka dem i tid kan det så småningom orsaka problem.

Men om du har en bra ekonomi och använder en kortfristig kredit för att betala en oväntad kostnad kan den istället ses som en bra möjlighet. Det viktiga är att se till att återbetala det mindre lånebeloppet i tid. Ett exempel kan vara om bilen går sönder och du behöver den för att utföra ditt jobb. Om lönen är flera dagar bort och det inte finns pengar på kontot kan ett SMS-lån direkt rädda situationen.

Om du vet att du kan betala av det snabba lånet så snart du har fått din lön eller annan inkomst som studiebidrag eller arbetslöshetsförsäkringsfond, så finns det inget att oroa sig för. Det kan snarare vara motsatsen, ett SMS-lån med direktbetalning kan hjälpa din vardag att fortsätta utan hinder.

Sammanfattningsvis kan man säga att man tar ett SMS-lån direkt när det är brådskande är ett bra alternativ för dem som har en bra koll på sin ekonomi och vem vet att lånet kommer att bli till nytta.

Vanliga missförstånd

Om som många människor är det här första gången du lånar pengar, kanske du har några bekymmer om “SMS-lån”. Det faktum att ordet har ett negativt rykte är inte samma sak som någon av leverantörerna på vår sida skulle försöka lura dig.

SMS-låneföretag lurar inte kunder.

Trots att vi varit involverade sedan 2013 har vi aldrig varit sett att något av de företag vi har listat LURAT kunden. De flesta långivare är så långt som vi vet strikt seriösa om deras verksamhet. Detta gäller särskilt de mer etablerade företagen.

Det faktum att ett företags ränta och erbjudanden ibland kan betraktas som dyra är inte detsamma som att företaget luras i ordets sanna bemärkelse. Vissa företag har genom historia använt affärsmodeller som till exempel förlängningar, vilket är ett dyrt sätt att låna, men kostnaderna har också aldrig presenterats enklare och tydligare än vid den tiden.

Kanske ryktet också handlar om att bli lurad tillsammans av ett slags lurigt företag från SMS-lånets tidigaste stadie eller med företag eller personer som på något sätt fungerar tillsammans med den legitima marknaden. En sak är ändå säker: vi skulle aldrig låta en långivare vara på vår sida om de lurade sina kunder och vi är helt övertygade om att en majoritet av våra långivare driver ett ansett företag.

Effektiv ränta är inte lika enkelt som du tror

Det är viktigt att betona detta: oavsett hur du vänder och vrider på det, är det rättvist att generalisera och säga att SMS-lån är den dyraste formen av lån. Det finns emellertid tillfällen då detta inte gäller och tider när det faktiskt blir billigare. Detta är fallet när du väljer rätt lån för rätt situation och betalar på rätt sätt. Det handlar om att förstå vilken kritik av SMS-lån som är faktuell och korrekt och vilken kritik som bygger på förutfattade meningar. Detta gäller särskilt effektiva räntor.

sanningar om effektiv ränta

Effektiv ränta är ett bra steg för att jämföra låneutgifterna mot varandra.

Den effektiva ränteformeln är baserad på år. Det är därför ett trubbigt verktyg för att bestämma kostnaden för ett lån som är kortare än det. Effektiv ränta ≠ kapitalkostnad för SMS-lån där lånet ofta uppkommer på kort sikt, t.ex. 1-3 månader. Räkna och jämföra kostnaden i kronor istället. Exempel: Ferrata har en effektiv årlig räntesats på 44,67%. Att låna 1000 kr i 30 dagar kostar… 33 kr. Trots detta kallas lånet “superdyrt” i media. Även om det motsvarar en kopp kaffe som ett tack om du skulle låna pengarna från din vän i en månad. Det är dock sant att det blir dyrt om du tar ett stort lån – speciellt om du behöver låna pengar under en lång period. SMS-lån är inte för stora lån och långa låneperioder. De är för hastigt orsakade sammanträffanden.

Om du jämför kapitalkostnaden för två lån mot varandra måste du jämföra dessa lån på samma villkor. Du kan inte jämföra den effektiva räntesatsen för ett lån som bokförts på ett år med ett lån som publicerats i 3 månader och tror att den lägsta effektiva räntan automatiskt har den lägsta kapitalkostnaden. Effektiv ränta fungerar inte.

Effektiv ränta är alltid ett bra mått på ett låns aggressivitet oavsett låneperiod. Lån med hög effektiv ränta kan vara billigt eller åtminstone vara billigare under en kort period. Men ju längre du lånar desto säkrare kan du vara på att du måste betala en hög kostnad.

Företag försöker inte “sätta dit dig”

Många företag är tillräckligt bra för att meddela dig både via e-post och SMS om det är dags för betalning om betalningen saknas. Företagen vill inte skicka dig till fogde bara för det, men försöker oftast hjälpa så mycket som möjligt. I synnerhet de större företagen.

Två riktigt bra tips när du lånade pengar

Lån är inte så komplicerade om du använder sunt förnuft. Men det kan definitivt vara bra att sätta detta på pinnen:

Du kan alltid lösa ditt SMS-lån tidigt

Du kan alltid lösa ditt lån för tidigt. Oavsett vilken löptid lånet bokförs på. Utlånaren kanske inte är särskilt intresserad av att du vet det här – men om du kontaktar deras kundtjänst är det lätt att fixa. Vi listar bara långivare som erbjuder gratis tidig avbetalning och om det skulle ändras så lämnar de våra listor.

Du har rätt att avbryta ditt lån

Konsumentkreditlagstiftningen säger att rätten till återkallelse är giltig i 14 dagar efter att du har skrivit in låneavtalet. Teoretiskt betyder det att du i 14 dagar kan låna räntefri, förutsatt att du betalar tillbaka hela beloppet inom 14 dagar. Vissa långivare använder denna lag som en “Wow Kolla USA – Vi erbjuder räntefria lån!” – Marknadsföring, men det är därför lagstadgat och gäller för alla lån på hemsidan.

SMS-lån eller Privatlån – hur man lånar bäst

Det finns flera skillnader mellan ett privat lån och ett SMS-lån. Vilket lån som är bäst för dig beror på hur din ekonomiska situation ser ut. Om du befinner dig i en nödsituation som kräver pengar direkt, kan SMS-lån vara en möjlighet. Du kommer att få pengarna direkt till ditt konto och kan använda dem för dina önskemål. Du har inte långa väntetider vid banken, komplicerad administration och de långa ansökningsförfaranden som ofta är förknippade med ett banklån.

Om du behöver ett större lånebelopp kan det vara ett bättre alternativ att ansöka om ett privat lån utan säkerhet. Det tar lite längre tid att få ett privat lån som beviljats ​​av banken eller borgenären, men du kan låna ett väsentligt större belopp med längre löptider. Denna typ av lån kan vara lämplig för till exempel en köksrenovering, medan ett omedelbart lån kan passa för att ersätta ett trasigt kylskåp.

Låt ditt lån behöva bestämma om det är bäst att ta ett SMS-lån eller ett privat lån baserat på hur snabbt du behöver pengarna, hur mycket pengar du behöver och hur länge din återbetalningsplan är på.

Hur man betalar tillbaka ett litet lån

När du har fått ditt lilla lån och pengarna har betalats ut måste du återbetala SMS-lånet efter en viss tid. Kreditföretag skickar vanligtvis en faktura till din adress eller en digital faktura till ditt e-postkonto. Mest vanligtvis kommer du att faktureras ett visst belopp per månad.

Kostnaden för en kredit representeras också av den årliga procentuella räntesatsen som anges som räntesats för kreditbeloppet och inklusive årsavgifter.

Månadsbeloppet beror på faktorer som hur mycket du lånar och hur länge. Vanliga körtider för SMS-lån är 30-90 dagar. Som krediter har du också rätt att betala av skulden i förtid enligt konsumentkrediteringslagen.

Återvinningsberäkning

Om du lånar 2 000 kronor i 2 månader och återbetalningsbeloppet är 1 255 kronor per månad kommer du att få två fakturor från kreditföretaget att betala in. Det vanligaste är att du debiteras varje månad och det är då viktigt att betala fakturan i tid.

Ångra ett SMS-lån

Om du, efter att ha tagit ett litet lån, ångrar ditt beslut, kan du eventuellt avhjälpa det. Enligt konsumentkreditlagstiftningen har konsumenten rätt 14 dagar efter det att lånet har undertecknats. Därför, om du inser att du inte behöver lånet, är det väldigt enkelt att returnera pengar till långivaren utan risk att betala ytterligare avgifter eller räntekostnader.

Vänligen meddela borgenären omedelbart om du vill ångra dig rätten genom att skriva ett meddelande till det kreditföretag med vilket du har skrivit avtalet.

Vad händer om du inte betalar tillbaka ditt lån

Det är viktigt att inte låna mer än du faktiskt kan betala inom återbetalningsperioden. Men livet är inte alltid som planerat. Så vad händer egentligen om du inte kan betala tillbaka ditt lån innan förfallodatumet löper ut?

Om du inte kan betala tillbaka ditt SMS-lån är det viktigt att informera långivaren. Kanske kan ni tillsammans besluta om en längre återbetalningstid och göra en plan för hur detta kommer att hända.

Det är viktigt att agera snabbt om du inser att du inte kan betala tillbaka ditt lån. Obetalda lån leder till problematiska konsekvenser för ditt personliga ekonomiska liv.

Det här är vad som händer om SMS-lånet inte betalas:

  1. Påminnelser – du får en, eller ett antal påminnelser för betalning tillsammans med en återbetalning av lånet från borgenären. Om du inte har betalat tillbaka ditt lån kommer din skuld att skickas till en inkassobyrå som är ansvarig för att samla in pengar som ägs.
  2. Fondförvaltare – Om du inte kan lösa din skuld hos inkassobolaget kommer saken att skickas till den svenska myndigheten.
  3. Avskärmning – för att fixa en skuld har länsstyrelsen befogenhet att utesluta dina tillgångar, vilket innebär att du exempelvis kan få din lön för återbetalning av lån.

Om du inte betalar in ditt månadsbelopp får du en påminnelse om några dagar, vanligtvis dagen efter betalningsdagen. Den här påminnelsen har vanligtvis en påminnelseavgift och kanske till och med ett straff, vilket innebär att du måste betala vanliga avgifter och extra intresse så att du inte betalar ditt belopp i tid. Kostnaden för ett obetalt lån kan därför växa snabbt.

Om du fortfarande inte kan betala lånet när påminnelsen anländer kan låntagaren lämna in fordran hos ett inkassobolag. Då kommer ditt lån att öka eftersom insamling kostar en avgift, ofta är denna avgift ca 150 kr men det kan till och med vara högre.

Om du inte betalar insamlingsansökan skickas ditt ärende till Svenska Kronofogden. När ditt ärende slutar är det viktigt att du betalar dina skulder omedelbart, annars är en betalningsstandard registrerad. En betalningsstandard anger att du har missförstått din ekonomi.

Betalningsproblem kan sätta dig i en position som hindrar dig från att göra många saker i ditt liv. Det kan orsaka problem med att hyra egendom eller prenumerera på de tjänster du behöver. Det kan också vara svårt för dig att handla och ta nya små eller banklån.